banner

 

Főoldal

Hírek

Eladó nyuszik

Várható almok

Nyuszi lányok

Nyuszi fiúk

Növendékek

Tartás, elhelyezés

Párban vagy egyedül?

Ivartalanításról

Vásárlási információk

Események

Kapcsolat

Vendégkönyv

 

 

 

nyuszi

 

Tartás, elhelyezés

Ezen menü pont alatt szeretnék pár szóban írni a nyuszik tartásáról, elhelyezéséről, gondozásáról.

Elhelyezés, ketrec
Lakásban tartott nyusziknál legpraktikusabb megoldás a kereskedésekben is kapható ketrec, de ha van hozzá kellő ügyességünk, akkor magunk is elkészíthetjük.
Méretben min. a 100x50 cm ketrecet szoktam javasolni, amelyben kedvencünk kényelmesen elfér akkor is, amikor épp nem lehet szabadon. A ketrec elhelyezésénél fontos szem előtt tartanunk, hogy olyan helyen tartsuk, ahol nem kaphat huzatot, valamint nincs is konvektor közelében. A nyuszik ugyanis sokkal jobban szeretik a hideget, mint a meleget.

Melegben
A nagy nyári melegben gondoskodjunk hűtésükről! Hogy mindezt hogyan tehetjük meg? Tehetünk be kedvencünkhöz egy már korábban hűtőszekrényben lehűtött kisebb járólapot, amelyre nyuszink előszeretettel fog feküdni; ketrece tetejére helyezhetünk fagyasztott vizes palackot, amely hosszabb-rövidebb ideig némi enyhítést jelenthet a forró nyári napokon. (A vizes palackot jól csomagoljuk be törölközőbe, hogy olvadás esetén ne ússzon a ketrec.)
Használhatunk ventillátort is, azonban arra különösen figyeljünk, hogy közvetlenül semmiképpen ne irányítsuk nyuszinkra!

Ápolás
A napi feladatokon túl, nem árt, ha néha szemmel tartjuk pl. kedvencünk karmainak állapotát, nem túl hosszúak-e. A lakásban tartott nyuszik nem tudják olyan mértékben koptatni, mint amilyen gyorsan az növekedne, ezért mérettől függően, havonta-két havonta nem árt azt ellenőrizni, és szükség esetén a karomvágásra alkalmas eszközzel levágni. Fontos, hogy NE tövig vágjuk le, hanem a fény felé tartva nézzük meg, hogy meddig tart benne az ér, és afelett vágjuk le. Vagy ha nem látjuk jól, hogy meddig tart, olyan rövidre vágjuk, hogy a szőrből ne lógjon ki.

karomvago3karomvago2karomvago1

 

Ezen kívül fontos még a szőr ápolása is. A törpekosorrúak szőre rövid, így ez különösen nem igényel napi gondozást. Vedlési időszakban azonban nem árt naponta többször átfésülni, elősegítve vele az elhalt szőrök eltávolítását. Vedlési időszakban, tavasszal, és ősszel különösen figyeljünk a változatos táplálásra, mert igen megviseli szervezetüket, és különösen nagy szükségük van a sok vitaminra, és ásványi anyagra.

Víz
A nyuszinak is, mint minden más állatnak szüksége van friss vízre! Naponta biztosítsunk számára friss ivóvizet!
Erre leginkább egy golyós itató alkalmas, amelynek használatát könnyen, gyorsan megtanulják kedvenceink. Hogy miért ez a praktikusabb itató? A tálkában biztosított vizet könnyen felboríthatják, bepiszkolhatják.
Tévhit ugyanis, hogy a nyusziknak nincs szükségük vízre!
A naponta adott friss zöldségekkel, gyümölcsökkel csak részben fedezik napi folyadék szükségletüket, ezért nélkülözhetetlen, hogy mindig legyen előtte friss víz.

itato1itato2

Széna
Fontos, hogy jó minőségű, pormentes széna mindig legyen kedvencünk előtt!
A nyuszi főétele a széna, táplálkozásának 70%-át teszi ki!
Mindamellett, hogy koptatja kedvencünk fogait, magas rosttartalma miatt nélkülözhetetlen az emésztéshez!
A szénát adagolhatjuk szénatartóban, amelyet célszerű a sarok wc közelébe elhelyezni. Kedvencünk előszeretettel szénáznak, miközben épp a klotyón vannak.

Eleségek
Kedvencünknek mindig az életkorának megfelelő eleséget biztosítsuk!
6-8 hónapos korig adjunk junior tápot, kb. 6 éves koráig felnőtt tápot, ill. 6 éves kortól pedig senior tápot.
Hogy mire figyeljünk eleség vásárlásakor? Mindig nézzük meg az eleség összetételét!

Junior eleségek összetételei:

 • fehérje 14-18%
 • rost 14-18%
 • zsír 2,8-3,5%
 • kalcium 1,0-1,2%
 • foszfor 0,3-05%


Felnőtt táp összetétele:

 • fehérje 13-17%
 • rost 14-18%
 • zsír 2,8-3,5%
 • kalcium 0,8-1%
 • foszfor 0,3-0,5%

A lakásban tartott kedvenceknél fontos a mérsékletesség, mert kedvenceink hajlamosabbak az elhízásra, sokszor unalmukban is ehetnek. Épp ezért fontos, hogy porciózzuk kedvencünknek a napi adagját!

Ehető zöldségek, gyümölcsök és azokhoz való szoktatás
A jó minőségű táp, és sok-sok széna mellett adhatunk kedvencünknek zöldséget, gyümölcsöt.
Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy nem minden zöldség, és gyümölcs jó. Van köztük olyan, amely bár emberi fogyasztásra kiválóan alkalmas, azonban kedvencünk számára mérgező lehet. Fontos az is, hogy olyan helyről vásároljunk, ahol nyuszink számára biztosan a megfelelő minőségű étket biztosítják. Kerüljük az import zöldségeket, gyümölcsöket, mert azok többnyire agyon permetezettek, üvegháziak, amelyek többet árthatnak kedvencünknek, mint amekkora szeretettel adnánk azt nekik.
Minden egyes új táplálék bevezetésénél legyünk óvatosak, és csak szépen lassan, fokozatosan szoktassuk hozzá! Először csak kevéssel kínáljuk, még akkor is, ha nagyon ízlik neki, és mohón befalja azt. Aztán ha 24 óra elteltével sem látunk változást, pl. lágy székletet, akkor ismét megkínálhatjuk kedvencünket az előtte nap adottal, immáron kisebb mértékkel növelt adaggal. És ez így mehet tovább napról napra. Fontos! Egyszerre csak egy dolgot ismertessünk meg kedvencünkkel, ne akarjunk egyszerre többfélét adni! Lehetőleg az évszaknak megfelelő zöldséggel, és gyümölccsel etessük őket.
A gyümölcsöket magas cukortartalmuk miatt kerüljük, ne adjunk belőle mindennap, hetente 2-3 napnál gyakrabban ne adjunk!
Adható zöldségek, gyümölcsök:


 • répa, és annak zöldje – tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat, nagy mennyiségben található benne béta-karotin
 • zeller, és annak zöldje – káliumban igen gazdag, szerves formában kötött, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, valamint tartalmaz még kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort, vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B6, C-, E-, és K vitamint valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz
 • petrezselyem, és annak zöldje – vizelethajtó hatása miatt mértékkel
 • kígyóuborka
 • cukkini
 • paprika – puffasztó hatása miatt óvatosan, csak mértékkel!
 • paradicsom – magas cukor és oxalát tartalma miatt óvatosan
 • kínai kel - puffasztó hatása miatt óvatosan, csak mértékkel!
 • lila káposzta - puffasztó hatása miatt óvatosan, csak mértékkel!
 • fehér káposzta - tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint; puffasztó hatása miatt mértékkel!
 • brokkoli - kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is puffasztó hatása miatt mértékkel!
 • karalábé - puffasztó hatása miatt óvatosan, csak mértékkel!
 • karalábé levél
 • saláták – ha saját kertből van, akkor adhatunk nekik, de mivel a gyorsabb fejlődés miatt túl permetezik, nem adható biztonságosan!
 • cékla – tartalmaz ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot
 • sütőtök - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, ritkán adható
 • alma - tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint
 • körte - nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamin